• Citynoita

Onko Madonnalle enää tilaa?

Updated: Aug 14, 2019

Tällä viikolla olen kuunnellut Madonnan uusinta Madame X- albumia. Tämä, sekä Rebel heart -albumi, ovat ensimmäiset, joita en ole ostanut itselleni. Multa löytyy Madamen lähes koko tuotanto lapsuusajan C-kaseteista CD-levyihin.

Madame X-albumilta loytyi muutama helmi, kuten "God Control", "Batuka" ja "I don't search I find" jossa on paljon Madonnan "Ray of Light"- albumin fiiliksiä. Itse en niinkään lattaribiiseistä pidä, joten muutama raita ei uponnut lainkaan. Joissakin kappaleissa valitettavasti Madonnan ääni kuulostaa omituiselta. Ihan kuin hänella olisi jotain ylimääräistä suussa. Anyways, mimmin neljästoista studio-albumi ja takana neljäkymmentä vuotta show-bisnestä ja musiikkiuraa on aika saavutus.


Madonnan videot kertoivat naisen seksuaalisuden itsemääräämisesta, ei vallan luovuttamisesta miehille.

Suurinosa ihmisista, jotka arvostavat Madonnaa, ovat niitä jotka osaavat katsoa musiikkia syvemmälle. He tuntevat Madonnan uran kulttuurillisen merkityksen. Madonna on asettanut itsensä maalitauluksi koko uransa ajan oman taiteensa kautta. Puhumalla siitä, mitä kukaan ei uskaltanut sanoa ääneen. Tekemällä sitä, mitä muut tekivät piilossa. Osoittamalla ristiriitoja yhteiskunnassamme ja asenteissa. Jokaisella on itsemääräämisoikeus omaan identiteettiin. Kuka muu on määrittämään, mitä voit tehdä, kuka olet ja miltä voit näyttää? Hän on ottanut päällensa suunnattomat määrät ihmisten järjetontä vihaa ja halveksuntaa, jonka vuoksi moni meistä voi tänä päivänä elää sellaista elämää, kuin elämme. Meidän täytyy ymmärtää, että niihin aikoihin monet asiat, jotka ovat meille itsestään selvyyksiä, eivät sitä silloin todellakaan olleet.


Ei ole asiaa, jolla nykypäivän artisti yrittäisi kohahduttaa, jonka Madonna ei olisi jo toteuttanut. Nykypäivän esityksiin verrattuna Madonnalla vain oli selkea tarkoitusperä ja esim. seksuaalisuutta ei tuotu esille seksin itsensä takia. Ariana Grande heiluttaa takapuoltaan ja kiehnää sängylla täysin syystä, että sen pitäisi olla tosi hottia kaksilahkeisten silmissä. Madonnan videot kertoivat naisen seksuaalisuden itsemääräämisesta, ei vallan luovuttamisesta miehille.


Itselläni on hyvin henkilokohtainen suhde Madonnaan. 80-luvun lapsena kasvoin Madonnan mukana. Seurasin uteliaana hänen kaikkia muodonmuutoksiaan ja kohautuksiaan. Kasvoin itse hyvin uskonnollisessa Jehovan todistaja perheessä, jossa naisen paikka oli miehensä alapuolella. "Seurakunnassa nainen vaietkoon". Miehet johtivat seurakuntaa ja vaimo oli lähinna miehensä alammainen. Perheessä miehellä on täysi päätäntävalta. Jos mies haluaa kuulla vaimonsa neuvoja, hän voi näin tehdä, mutta nainen ei koskaan ole päätösvallassa mistään.


Aidillä oli tapana pitää välilla minulle ja sisaruksilleni iltarukous. Nainen ei yleensä saisi tätä tehdä, varsinkaan, jos mies on paikalla talossa. Koska isäni ei ollut tullut uskoon vielä tuossa vaiheessa, äitini saattoi rukouksen kuitenkin pitää, mutta hänen piti laittaa jokin vaatekappale, kuten vaikka t-paita, päänsa päälle merkiksi alemmuudestaan. Muistan, kuinka tämä sai minut jo pikkutyttonä raivon valtaan ja joskus yritin repiä vaatekappaleen pois äidin päästä. En koskaan omaksunut saati ymmärtänyt tätä ajatusmaailmaa naisen alemmuudesta, ennemminkin se vain vihastutti ja sai kapinoimaankin sitä vastaan.


Madonna edusti minulle vahvaa, itsenäista naista supernaista. Hän teki, mitä halusi, eikä välittänyt yhteiskunnan normeista. Hän puhui usein siitä, miksi jotkut asiat olivat sallittuja miehille, mutta ei naisille. Nämä olivat totta kai asioita, joihin kykenin samaistumaan. Hän oli avoimen seksuaalinen häpeilemättä, kun taas minua kasvatettiin pukeutumaan "siveellisesti" ja paljastamatta liikaa ihoa. Nainen oli neitsyt avioliittoon asti ja seksuaalisuutta ei saaanut korostaa millään tavalla, koska se kuului vain ja ainoastaan avioliittoon, aviomiehen ja vaimon välille. Et siis ole seksuaalinen olento itsenäsi, vaan vain miehesi kanssa avioliitossa. Eikä sinulla ollut oikeutta myöskään toteuttaa itseäsi seksuaalisesti soolona, koska itsetyydytystä pidettiin likaisena ja sopimattomana. Seksuaalisuus rajattiin siis täysin tapahtuvaksi vain miehen alammaisena.


Eikä sinulla ollut oikeutta myöskään toteuttaa itseäsi seksuaalisesti soolona, koska itsetyydytystä pidettiin likaisena ja sopimattomana.

Imin itseeni lapsena ja teininä Madonnan rohkeutta ja päättäväisyyttä. Hänen musiikkinsa siivitti monia iltoja, jolloin unelmoin tulevasta vapaasta aikuisiästä ilman auktoriteetteja. Hänen esimerkkinsä inspiroi minua kasvamaan itsenäiseksi ja vahvaksi naiseksi, jollaiseksi olisin varmasti kasvanut muutenkin. Mutta Madonna ehdottomasti antoi uskoa itseen ja näytti, että kaikki on mahdollista.


Oma tarinani on vain yksi niistä monista, joita Madame X on inspiroinut elämään omanlaista elämäänsä. Madonna on yksi merkityksellisimmista LGBT-yhteisön tienraivaajista. Ilman hänta moni transu piilottaisi puuhkansa kaappiin vieläkin ja Sami asuisi "kämppiksensa" kanssa vielä seuraavatkin 10-vuotta. Unohtamatta kenen tahansa seksuaaliylpeyttä! Me ihmiset nautimme erilaisista asioista ja jokaisella on oikeus olla, mitä on. Hän nosti esille ihmisten erilaiset fantasiat ja halut sukupuoliseensuuntautumiseen katsomatta.


Saa miettimään, ollaanko tässä taas sen asian äärellä, että he ovat miehiä? Miehenä urasi voi jatkua aina kuolemaasi asti, mutta naisien kohdalla isketään Parasta ennen-päiväys.

Madonna jatkaa edelleen rajojen rikkomista. Hän ei suostu poistumaan näyttamoltä, joka jo ärsyttää joitain ihmisiä. Kuinka usein olen lukenut kommentteja, joissa häntä kehoitetaan menemään eläkkeelle tai luopumaan musiikkiurastaan. Kuusikymppinen nainen (lue "mummo") pikkupoksyissa ja verkkosukkahousuissa on liikaa. Kehtaa vielä esiintyä videollaan flirttaillen itseään 40-vuotta nuoremman miehen kanssa. Miksi Lemmy Kilmister sai kuolemaansa asti pukeutua samoin, kuin koko uransa ajan? Juoda viskiä ja polttaa tupakkaa, rokata skittaa ja olla "iäton" ja "ajaton" vaikka naamasta varmasti näki, että ikää jo on? Jos David Bowie olisi vielä kerran vetänyt päälleen tiukan kimaltavan trikoohaalarin, olisi yleiso kirkunut ilosta saadessaan nähdä avaruusmiehen taas lavalla. Saa miettimään, ollaanko tässä taas sen asian äärellä, että he ovat miehiä? Miehenä urasi voi jatkua aina kuolemaasi asti, mutta naisien kohdalla isketään Parasta ennen-päiväys.


Näyttäisi, että Madonnaa tarvitaan siis edelleenkin. Ihmistä ei saa määritellä tai tuomita sukupuolen, ei ulkonäon, ei rodun, ei sukupuolisensuuntautumisen takia. Miksi siis saisi iänkään takia? Madonna on ollut aina ihmisoikeustaistelija. Nyt hän taistelee ikärasismia vastaan ja sillä puolella on vielä aherrettavaa. Toivottavasti Ariana Grande saa pyorittää pyllyään sängyllä vielä neljänkymmene vuoden päästäkin!


Long live the queen!
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White YouTube Icon

© 2019  Citynoita All rights reserved.